IMAX een illusie ?

 

Ik ben gisteren voor het eerst naar een IMAX zaal geweest bij Pathe Arena in Amsterdam. Ik heb hier gekeken naar de film the Hobbit, welke ook nog eens in 3D en in HFR (High Frame Rate) getoont werd.

Mijn eerste IMAX ervaring is in ieder geval geen goede, op het doek waren in de lichte scenes van de film duidelijk verticale lijnen te zien (mogelijk te maken met de buiging van het doek) maar hier deed ik me aan storen. Naar mijn meenign hadden wij goede plaatsen in de zaal (Midden van het midden) dus daar zou het niet aan moeten liggen.

Ook was de film niet schermvullend, en waren er aan de boven en onderkant van het doek stukken waar geen projectie op viel, terijl ik wel aan nam dat de beeldverhoudingen van IMAX overal hetzelfde zouden moeten zijn, Of dit een fout was of een bewuste keuze van de filmmaatschappij om de film in een beeldverhouding uit te brengen anders dan IMAX weet ik niet.

De gebruikte 3D techniek in de zaal was ook een minder prettige, deze zorgde ervoro dat je je hoofd  exact recht moest houden om ervoor te zorgen dat het beeld voor beide ogen juist door de birlletjes kwam. Ook waren de gebruikte brilletjes groot genoeg om in de boven hoeken van de brilletjes het licht van de projector op te vangen, iets dat ik ook als hinderlijk ervaarde. 

Ook het geluid had naar mijn mening stukken beter gekund, zoals ook al eerder gezegd was het laag niet echt laag, de middentonen erg overheersend en was het volume overall gezien gewoon te hard.

Voor mij in ieder gevak geen 3D IMAX film meer, dat was een grote afknapper op de term (certificering?) IMAX.  Een IMAX film in 2D ga ik nog wel een keer proberen maar dan niet meer bij Pathe Arena in Amsterdam maar een andere IMAX zaal in nederland. 

 

Blog Menu

IMAX een illusie ?